Díky cvičení opravdu můžeš otěhotnět

Je to pravda a není to žádný žvást. Díky cvičení opravdu můžeš otěhotnět a může to pro tebe být daleko efektivnější cestou než IVF nebo-li umělé oplodnění ve zkumavce. V dnešním článku ti vysvětlím proč a jak a jen tak mimochodem ti prozradím další souvislosti, které bys zde ani nečekala.

Pokud s tím máš potíže a jsi v péči osvíceného lékaře, který respektuje zdravotnická doporučení, s velikou pravděpodobností ti předepíše metodu Ludmily Mojžíšové. Této úžasné ženě naplno došlo, že nervy a cévy reprodukčních orgánů procházejí skrze svaly. A že když se tyhle svaly při vadném držení těla stáhnou, začnou nervy a cévy utlačovat.

A jak by pak mohly vaječníky, děloha nebo i varlata odvádět svoji práci, když k nim nejdou správné nervové vzruchy, nemůžou z nich odcházet zplodiny metabolismu a neproudí k nim výživa?

Tento princip se stal jedním ze základních, kterými její metoda funguje, a časem se narodilo tolik zdravých dětí a její metoda dosáhla takových výsledků, že ji české Ministerstvo zdravotnictví doporučilo už v roce 1991 jako metodu první volby při problémech s početím.

Mělo by to být to první, co ti lékař předepíše a co s tebou vyzkouší. Zejména, pokud máš vadné držení těla. A upřímně řečeno, kdo dnes vadné držení nemá?

Je to přirozené. Jednoduché. Bez vnějších umělých zásahů do těla. Funguje to v obrovském procentu případů. V neposlední řadě je to pro zdravotnický systém velmi levné, nesrovnatelně levnější než IVF.

A teď se tě zeptám. Řekl ti o tom tvůj lékař? 

Že možná můžeš počít miminko přirozeně, bez chemie, bez hormonů, hezky za tepla a v soukromí své ložnice? A že k tomu možná bude stačit jenom pravidelně cvičit?

Ze zkušenosti vím, že IVF vládne světem a cokoliv jiného je považováno za pouze doplňkové, méně vědecké, méně spolehlivé nebo úplně zcestně příliš náročné. Přitom je to tak logické. Pokud chceš správnou funkci vaječníků, dělohy nebo i varlat, musíš jim nejdříve vůbec umožnit, aby správně fungovaly. A to cvičení umí.

Teď se ještě pozastavím nad druhým, velice zásadním efektem pravidelného cvičení. Psychika hraje v našem zdraví obrovskou roli. Když jsi neustále ve stresu, aktivuje se ti přespříliš sympatická část nervového systému. Potom jsi pořád ve vnitřním stavu boje, útěku nebo zamrznutí. A v tomto stavu tvé tělo velice moudře odmítá otěhotnět.

Jak by si totiž mohlo dovolit být těhotné, když vlastně bojuješ o přežití? Jak by na to mohlo mít sílu a kapacitu, když je pořád v energetickém výdeji a má zamezený přístup k regeneraci?

Pokud chceš otěhotnět, potřebuješ se uklidnit. Pryč od shonu, stresu, strachu a večerních zpráv. Najít v sobě zdroje míru a pohody. Přeladit se do vlny parasympatiku, který obnovuje regeneraci a všechny harmonické tělesné pochody, včetně těch hormonálních. Potom může přijít zázrak.

Já k tomu používám speciální cvičení, které je velmi pomalé a cílené na prožitek. Také meditace je součástí mé péče.

Je pravda, že nemůžu tvrdit, že to zabere pokaždé. Nemůžu dokonce „vědecky“ tvrdit ani to, že moje svěřenkyně otěhotněly právě díky cvičení, protože jich bylo moc málo na to, abych to měla dostatečně potvrzené, a faktorů je zde samozřejmě více.

Co ti ale můžu říct s absolutní jistotou je to, že cesta tu je.

Teď si to všechno ještě shrneme a doplníme si pár informací, abychom to měli kompletní.

  • Pokud nemůžeš otěhotnět, postup je z hlediska práva na tvém ošetřujícím lékaři. Na stránkách https://www.procreaivf.cz/faq/dotaz-32 jsem našla skvělou formulaci, že metoda Ludmily Mojžíšové pomáhá v případech „funkční sterility“. Rovná se, když těhotenství nestojí v cestě konkrétní onemocnění (např. vrozené anomálie nebo zánět), genetické, hormonální či imunologické vlivy, nebo následky prodělaných chorob (např. neprůchodnost vejcovodů po proběhlých zánětech). Laicky by se to dalo vyjádřit tak, že k tomu z hlediska lékaře vlastně není důvod, nemáš porušenou tkáň = strukturu rozmnožovacích orgánů, z nějakého prazvláštního důvodu ale vázne jejich funkce.
  • Já osobně bych k tomu dodala, že se mnoho zdravotních problémů vyřeší ve chvíli, kdy tělu a psychice dáš šanci na to, aby se vrátily ke svému přirozenému fungování.
  • Pokud máš vadné držení těla, potřebuješ pro podporu přirozeného otěhotnění vrátit své trubky (nervy a cévy) na správné místo a do správné polohy.
  • S tím ti pomůže takzvané zdravotní cvičení. Může to být metoda Ludmily Mojžíšové, Spirální stabilizace nebo také moje Vitální hormonální jóga. Možnostem se vlastně meze nekladou, jde o to SROVNAT POHYBOVÝ APARÁT, a to jakýmkoliv dostupným a efektivním způsobem. Těch je doopravdy mnoho.
  • Pokud víš, že jsi dlouhodobě ve stresu, a to i tím, že si přeješ miminko a ono to pořád nejde, bylo by fajn postarat se o psychiku. Skutečně hojivá jóga jde do hloubky, a to tak, že se uvolní i tvá přetížená psychika.

Jestli budeš chtít vstoupit do pohybové léčby se mnou, ozvi se mi na email mintybrno@gmail.com. Můžu ti doporučit vhodný kurz, který doplníme o individuální péči, a spolu sestavíme cvičení vhodné právě pro tebe. Protože každá jsme jedinečná.

Začni hned a vyber si kurz.

Můžeš zvolit jakýkoliv kurz dle tvých časových možností. Všechny vedu podle principů zdravého pohybu, kladu důraz na uvolnění přetíženého těla i mysli. 

Těším se na tebe v příjemném studiu v blízkosti centra města s bezproblémovým parkováním.

MgA. Pavlína Řehulková, lektorka jógy a jógové terapie, zakladatelka Minty.

Studio jógy a terapie, Tř.kpt.Jaroše 12, Brno